I WOULD LIKE TO GIVE YOU MY HEART FOR EVER ZHTA-MI!

I WOULD LIKE TO GIVE YOU MY HEART FOR EVER ZHTA-MI.
Ένα ντοκιμαντέρ του Αντώνη Κιούκα για τα 55 χρόνια μιας αισθητικής περιπέτειας.

13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης- Εικόνες του 21ου Αιώνα
ZHTA-MI 1955-2010

Το 1955 ο Παύλος Ζάννας και ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, από τα αρχικά των οποίων προέκυψε το όνομα ΖΗΤΑ-ΜΙ, άνοιξαν ένα κατάστημα στη Θεσσαλονίκη, που στην αρχή πουλάει γραφομηχανές Olivetti και εισαγόμενους δίσκους κλασικής μουσικής και Jazz. Το 1958 η Μίνα Ζάννα πρόσθεσε στο μαγαζί αντικείμενα καλλιτεχνικού χαρακτήρα, με έμφαση στην ελληνική λαϊκή τέχνη.


Για τη γενιά του ’60 το ΖΗΤΑ-ΜΙ είναι ένα σύμβολο. Κλασσική μουσική και jazz, οι συναντήσεις, οι ποιητές, οι σινεφίλ. Λέσχες και Φεστιβάλ Κινηματογράφου, τα περιοδικά, η Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία «Τέχνη», οι ωραίοι έφηβοι, οι ωραίες έφηβες, το πάθος της γενιάς των κινημάτων, η Δημοκρατική Άμυνα, η δικτατορία.

Το 1970 αρχίζει η συνεργασία του ΖΗΤΑ-ΜΙ με την Μάρω Λάγια και την Κατερίνα Καμάρα. Ο εικαστικός κόσμος εισβάλλει δυναμικά στο προσκήνιο. 320 εκθέσεις, οι πρωτοπόροι, οι επαναστάτες, οι τελειομανείς, οι σχολές, οι αυτοδίδακτοι. Ζωηρές πολιτικές συζητήσεις, μαθήματα ποίησης στο πατάρι, νεαρές γυναίκες με πάθος για αυτογνωσία. Η μικρή γκαλερί γεμάτη με όνειρα των νέων καλλιτεχνών της χώρας. Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης εδώ γεννιέται.

Όλα αυτά τα 55 χρόνια το ΖΗΤΑ-ΜΙ δεν υπήρξε μόνο ένα μαγαζί, μια γκαλερί και ένας χώρος καλλιτεχνικής έκφρασης, αλλά ένα στέκι, ένα σημείο αναφοράς, ένας «τόπος» για τους πνευματικούς ανθρώπους, τους λογοτέχνες, τους εικαστικούς, τους κοινωνικά ενεργούς πολίτες, αλλά κι εκείνους τους απλούς ανθρώπους που μέσα σε μια κλειστή κοινωνία είχαν τα μάτια τους στραμμένα στον κόσμο, στο καινούργιο και στο μέλλον.

Tρεις γενιές θα μπορούσαν να πουν: «Ναι, ήμασταν όλοι εκεί!»

...κι αυτό είναι το θέμα αυτής της ταινίας...

Αντώνης Κιούκας
Α΄ προβολή: 12 Μαρτίου 2011, 17:30 Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ, Λιμάνι
Β΄ προβολή: 13 Μαρτίου 2011, 11:00 Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ, Ολύμπιον
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Πέγκυ Ζουμπουλάκη, Τίτος Πατρίκιος, Παύλος, Παύλος Σάμιος, Αλέξανδρος Τομπάζης, Κώστας Τσόκλης, Μίμης Φατούρος, Ντίνος Χριστιανόπουλος, Σπύρος Βούγιας, Γιώργος Λαζόγκας, Δημήτρης Μαρωνίτης, Σάκης Παπαδημητρίου, Μίνα Ζάννα, Κατερίνα Καμάρα, Μάρω Λάγια, Παύλος Βασιλειάδης, Άρις Γεωργίου, Στέργιος Δελιαλής, Δέσποινα Ηλιάδη, Γιώργος Κορδομενίδης, Ιωάννα Μανωλεδάκη, Κώστας Μαρίνος, Θούλη Μισιρλόγλου, Γιάννης Μπουτάρης, Λία Παπαηλία, Δανάη Χατζόγλου, Ξανθίππη Σκαρπιά-Χόιπελ, Άντα Καμάρα, Αταλάντη Σιάγα, Γιάννης Χατζηγώγας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις